08/02/2013

First Retail International (FRI), gespecialiseerd in baanwinkel- en retailparkprojecten in Europa, heeft een 50% belang verworven in de Roemeense retailparkportfolio ‘InterCora’. Deze investering is de eerste realisatie van het partnership tussen Mitiska Ventures, de manager van FRI, en Alpha Property Development, de ontwikkelingsafdeling van de InterCora Groep in Roemenië.

 

 

De InterCora-portfolio omvat 8 operationele retailparken in evenveel Roemeense steden, met een totale GLA van ongeveer 32.000 m² (uitbreidingsmogelijkheden niet inbegrepen). Ieder park telt meerdere huurders en is telkens gelegen naast een voedingsretailer (Kaufland en/of Lidl) die als ‘anchor-tenant’ fungeert. Op vandaag is 98% van de GLA verhuurd, met een gemiddelde resterende huurtermijn van ongeveer 8 jaar zonder opzegmogelijkheden. Naar verwachting zal een volledige bezettingsgraad bereikt worden tijdens de eerste helft van 2013.

 

 

Karel De Bondt, Real Estate Director CEE bij Mitiska Ventures, merkt op: “Naar onze mening is de perceptie van Roemenië en de Roemeense politiek geen correcte weerspiegeling van de realiteit. Net zoals elders in Europa en over de hele wereld is de economische situatie in Roemenië veranderd. Niettemin blijven retailers expanderen en blijven goede projecten presteren. De InterCora-portfolio is daar een heel mooi voorbeeld van.

 

 

De InterCora-retailparken zijn uitstekend gelegen, hebben eersteklashuurders, lange termijn huurovereenkomsten en duurzame huurniveaus. De huurders zijn sterke lokale en West-Europese ketens (bijv. Lidl, Takko, Deichmann, DM, C&A, KFC, …). De retailverkopen zijn gedurende de voorbije drie jaar stabiel gebleven. Sommige huurders zijn er zelfs in het moeilijke economische klimaat in geslaagd om hun omzetten aanzienlijk te verhogen. De omzetten overstijgen regelmatig de afgesproken omzetclausule, dewelke een variabele omzethuur betaalbaar maakt, bovenop de vaste huur. Wij zien deze investering als een degelijke belegging met groeipotentieel op lange termijn.

 

 

Bovendien zijn we erg enthousiast over het lokale partnership met Alpha Property Development. We leerden het team van Alpha Property Development kennen als betrouwbaar, pragmatisch en professioneel. Wij zijn ervan overtuigd dat we samen zeer goed geplaatst zijn om onze portefeuille verder uit te breiden en te diversifiëren met hoogkwalitatieve projecten.

 

 

Het is onze bedoeling om vergelijkbare nationale partners en portfolio’s te vinden in andere Europese landen.”

 

 

Clemens Petschnikar, CEO bij Alpha Property Development, bevestigt: “Huurders zijn actief op zoek naar expansie in Roemenië. Wij zien opportuniteiten en willen deze realiseren, samen met Mitiska Ventures en FRI.

 

 

Wij hebben in Mitiska Ventures en FRI voor de ontwikkeling en financiering van deze projecten een institutionele, solide en actieve partner gevonden, die bovendien bijzonder veel ervaring heeft in retail en onderliggend perifeer winkelvastgoed in Europa. Het is verfrissend om ideeën te delen en ‘best practices’ uit te wisselen in een sector waarin wij al geruime tijd actief zijn.

 

 

Het partnership combineert de beste internationale praktijken met grondige kennis en knowhow van de lokale situatie. Samen zijn we uitstekend geplaatst om de komende jaren opportuniteiten op de Roemeense markt te realiseren.”

 

 

First Retail International (FRI):

 

First Retail International (FRI) is een Belgische vastgoedinvesteringsmaatschappij met focus op baanwinkel- en retailparkprojecten in Europa. Op dit ogenblik bedraagt het aan FRI gecommitteerde kapitaal 41 miljoen EUR en heeft als doel 75 miljoen EUR. Tot de huidige aandeelhouders van FRI behoren Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Zwitserse privé- en institutionele beleggers. Als sponsor van de club deal onderschrijft Mitiska 10 miljoen EUR in FRI.

 

 

Mitiska Ventures:

 

Mitiska Ventures is een vastgoedbeheersmaatschappij en dochter van Mitiska (www.mitiska.com) die beschikt over 30 jaar ervaring in retail en in onderliggend perifeer winkelvastgoed in Europa. Binnen Mitiska Ventures werkt een gespecialiseerd team, dat gezamenlijk meer dan 85 jaar ervaring heeft in de Europese retail warehouse sector, reeds 6 jaar nauw samen.

 

 

Alpha Property Development/InterCora Group:

 

Alpha Property Development is een Roemeense maatschappij gespecialiseerd in het ontwikkelen van en investeren in baanwinkel- en retailparkprojecten in Roemenië. Het bedrijf is een onderdeel van de InterCora Groep (www.intercora.cz), een vastgoedbeleggings- en ontwikkelingsbedrijf met Duitse roots dat actief is in de Tsjechische Republiek, Slovakije en Roemenië. Alpha Property Development/InterCora Groep heeft in Roemenië reeds 59 Kaufland-hypermarkten en 13 retailparken gerealiseerd. Daarenboven hebben ze er 12 Kauflandwinkels alsook voor 22.000 m² GLA retailparken in ontwikkeling.

 

 

Voor meer informatie kan u contact opnemen met:

 

Karel De Bondt, Real Estate Director CEE, Mitiska Ventures nv – tel: +32 2 583 19 52 – email: karel.debondt@mitiska.com

 

Axel Despriet, CEO, Mitiska Ventures nv – tel: +32 2 583 19 42 – email: axel.despriet@mitiska.com

 

Clemens Petschnikar, CEO, Alpha Property Development/InterCora srl – tel. +40 744 67 02 29 – email: clemens.petschnikar@intercora.ro

 

 

 

Ingeval van tegenstrijdigheid tussen het Engelstalig persbericht en het Nederlandstalig, primeert  het Engelstalig.