Opening winkelpark Les Dauphins op vrijdag 15 maart
07/03/2013

Vastgoedontwikkelaar Abli en Mitiska Ventures kondigen de opening aan op 15 maart 2013 van het nieuwe winkelpark Les Dauphins te Moeskroen, slechts 8 maanden na de start van de ruwbouw.

Het winkelpark Les Dauphins omvat 22.000 m² aan winkelruimte, een hotel met 80 kamers en een wooncomplex met 34 appartementen. Abli en Mitiska wisten tal van nationale en internationale winkelketens aan te trekken waaronder Delhaize, H&M, Krëfel, Maisons du Monde, Hema, Brantano, Jules, Pizza Hut, Lunch Garden, Escapade, Action, Yves Rocher, Planet Parfum, Club, Avance, Hans Anders, L&L, Veritas, Camaïeu, Orchestra, Zeb, Hunkemöller, Damart en Bel&Bo.

Met dit winkelparkproject is een totale investering gemoeid van 24 mio Euro. Er zullen 200 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

Er loopt momenteel een grote reclamecampagne voor het openingsweekend op 15, 16 en 17 maart.  Tijdens het evenement, dat muzikaal wordt opgeluisterd door DJ Lotto, zullen er 5000 winkeltassen met het logo van het park worden uitgedeeld,  gevuld met geschenken en kortingsbonnen.  Daarnaast wordt er een wedstrijd georganiseerd via de website van het winkelpark: www.parclesdauphins.be.

 

Ligging

 

Het winkelpark Les Dauphins (genoemd naar het naastliggende gemeentelijk zwembad Les Dauphins) werd aangelegd op een terrein van 6 ha op de hoek van de Boulevard des Alliés en de Boulevard Industriel, en is strategisch gelegen ten opzichte van het stadscentrum van Moeskroen.  De nieuwe rotonde met ondertunneling, die werd aangelegd op de Boulevard des Alliés, zorgt voor een perfecte toegankelijkheid en zichtbaarheid van het park .

 

 

Moeskroen

 

De stad Moeskroen vormt met meer dan 53.000 inwoners een van de grotere steden in de provincie Henegouwen.  Aangezien het winkelaanbod in en rond de stad momenteel vrij beperkt is, zijn de inwoners van Moeskroen veelal aangewezen op andere winkelcentra (zoals die van Doornik, Kortrijk maar ook in Frankrijk).  De bedoeling van het winkelpark Les Dauphins is om de aantrekkelijkheid van Moeskroen als winkelstad te verhogen en de koopvlucht een halt toe te roepen met een aanbod van elkaar aanvullende winkels, dat ook consumenten van over de Franse grens moet kunnen aantrekken.

 

 

Het concept

  

Het ontwerp is van de hand van AAVO Architects te Moeskroen.  De hoofdaannemers zijn Willy Naessens Industriebouw voor de ruwbouw en TRBA voor de grond-, parking- en wegwerkzaamheden.

 

Het concept omvat verschillende gebouwen en functies rondom een esplanade bestaande uit de hoofdparking en een centraal gelegen parkje. Een brede wandelpromenade, aan de onderzijde afgewerkt met dennenhout, loopt langs de winkelvitrines en biedt beschutting aan de klanten.  Deze architecturale insteek zorgt voor een aangename winkelomgeving met korte looplijnen voor de bezoekers. 

 

 

Vanwege de grote zichtbaarheid van de gevels, ook aan de achterzijde van de gebouwen, is er bijzonder veel aandacht geschonken aan de afwerking en de gebruikte materialen.  De projectontwikkelaar heeft gekozen voor wit beton voor een licht effect, en om de winkelreclame beter tot haar recht te laten komen.  De andere materialen zijn overwegend in donkergrijze tint om de te contrasteren met het wit.

 

 

Het project houdt uiteraard ook rekening met de aanwezigheid van het naastgelegen gemeentelijk zwembad Les Dauphins. Tussen beide is er een aantrekkelijke passage aangelegd die tevens de verbinding vormt tussen de benedenverdieping en de eerste verdieping van het winkelpark door middel van twee rolpaden die zijn overdekt met een zeilstructuur. Deze doorgang mondt uit op een gestructureerde groene ruimte die de centrale parking mooi doormidden snijdt.

 

 

Het aanbod

 

 

Het gemengde aanbod van het winkelpark Les Dauphins omvat winkelruimten, een wooncomplex en een hotel.

 

 

Het winkelpark kan best omschreven worden als een winkelcentrum in de openlucht met zowel kleinere als grotere handelszaken.  De totale commerciële oppervlakte bedraagt 22.000 m², verspreid over twee verdiepingen.  De eerste verdieping (16.000 m²) is met de tweede verdieping (6.000 m²) verbonden via twee rolpaden, verschillende trappen en een personenlift.  Naast een centrale parking met 340 parkeerplaatsen is er een bufferparking voorzien met in totaal 200 plaatsen.

 

 

Momenteel wordt er nog voor drie winkelruimten op de eerste verdieping (voor in totaal 2.700 m²) gezocht naar een huurder die een oppervlakte behoeft van 800 à 2000 m².  Een aantal mogelijkheden zoals een fitnesscentrum en een speelgoed-, sport- of meubelwinkel worden onderzocht daar deze het bestaande aanbod mooi aanvullen.

 

 

Winkels aanwezig in het winkelpark Les Dauphins :

Kleding: Bel&Bo, Camaïeu, Damart, H&M, Hunkemöller, Jules, Lola&Liza, Orchestra, Veritas 

Restaurant: Lunch Garden, Pizza Hut

Electro & multimedia: Krëfel, Belgacom

Schoenen: Avance, Brantano, Escapade

Voeding: Delhaize 

Huishoudelijke producten, decoratie en verzorging: Action, Hans Anders, Hema, Maisons du Monde, Planet Parfum, Yves Rocher

Hobby: Club

Dieren:  Maxi Zoo

 

Het wooncomplex met 34 appartementen zal worden verkocht aan de aannemer en ontwikkelaar B&R Bouw en Renovatie met hoofdkantoor te Rekkem.  Deze hoopt de bouwwerkzaamheden te kunnen opstarten voor de zomer. De zoektocht naar een partner voor de bouw van een hotel op de locatie is nog steeds aan de gang.

 

 

Centrum

 

 

Sinds de aankondiging van de komst van het winkelpark Les Dauphins leeft de vrees bij de handelaars uit het stadscentrum voor een negatieve invloed op hun zakencijfer.  De ontwikkelaars en de verschillende handelaarsverenigingen uit het centrum hebben, begeleid door het stadsbestuur en de intercommunale I.E.G) een aantal gesprekken gevoerd omtrent een mogelijke samenwerking.

 

Zo zal er een link geplaatst worden op de website www.parclesdauphins.be naar de site van de handelaars en zullen de handelaars publiciteit kunnen maken via de winkeltassen die worden uitgedeeld tijdens het openingsweekend van het winkelpark.  Men hoopt dat het nieuwe winkelpark mensen zal aantrekken die vervolgens ook het stadscentrum bezoeken en omgekeerd.

 

 

Om de fiets- en voetgangersverbinding te versterken met het stadscentrum en het treinstation van Moeskroen, zijn er herinrichtingswerkzaamheden uitgevoerd, waaronder de aanleg van een nieuw fiets- en voetpad die de  fietsers- en voetgangersbrug boven de Boulevard des Alliés verbindt met het gemeentelijk zwembad en het winkelpark Les Dauphins.

 

Duurzaamheid

 

 

Vanaf het begin van het project werd de nodige aandacht geschonken aan het duurzame karakter ervan. Dit vertaalt zich onder meer in:

 

-          hergebruik van regenwater;

-          goed geïsoleerde wanden van beton ;

-          stimuleren van fietsers, voetgangers en het gebruik van openbaar vervoer;

-          kwalitatieve inheemse groenaanleg;

-          duurzame materialen.

 

Daarnaast werden er zonnepanelen op de daken geplaatst voor een totale oppervlakte van 10.000 m² die deels het elektriciteitsverbruik van Delhaize, Lunch Garden en Maisons du Monde zullen opvangen. Daarenboven is LED-verlichting geïnstalleerd voor de verlichting van de gemeenschappelijke delen van het park (parkings, wandelzones etc.) en de lichtreclame van de verschillende winkels.  Ten slotte worden er, in samenwerking met Electrabel, twee laadpalen geïnstalleerd voor elektrische wagens op de centrale parking .

            

 

Jan Du Bois, directeur België van Mitiska Ventures : “De uitstekende toegankelijkheid, de aantrekkelijke architectuur, de elkaar aanvullende winkels en restaurants en de ruime gratis parking zullen hopelijk niet alleen de inwoners van Moeskroen kunnen overtuigen.  Steden als Kortrijk en Doornik liggen op slechts 10 min rijden met de auto maar we hopen stiekem dat ook de Fransen massaal de grens zullen oversteken.”

 

 

Philip Vanmarcke, CEO van A.B.L.I.:   “Het winkelpark Les Dauphins zal de stad Moeskroen op de kaart zetten als winkelstad binnen de Euregio en een mooie verbinding vormen met de specifieke handelszaken uit het stadscentrum.  Het project is duurzaam met een hedendaags concept.  We wensen te benadrukken dat het slagen van dit project het resultaat is van een permanente constructieve dialoog tussen de ontwikkelaars, het stadsbestuur van Moeskroen, de intercommunale IEG, de SPW, de dienst Stedenbouw van Bergen, de verschillende overheidsinstanties en onze huurders.”

 

 

Hugo De Witte, verantwoordelijk voor Wallonië bij Willy Naessens:  “De bovengrondse montagewerkzaamheden zijn gestart in augustus 2012, dit wil zeggen dat de eigenlijke bouw van het park is afgewerkt binnen 7 maanden.  De cijfers zijn indrukwekkend: de funderingen omvatten 18 km aan betonpalen met een gemiddelde lengte per paal van 23 meter; 33.140 ton beton en 1.082 ton staal zijn verwerkt in de constructie en de winkelvitrines bevatten 2150 m² glas.“

 

 

Louis Van Oost, architect en medeoprichter van het Atelier d’Architecture Van Oost :  “Voor ons is het winkelpark Les Dauphins geslaagd in vele opzichten, maar in het bijzonder is het een project dat, van de tekentafel tot de realisatie, een efficiënt en regelmatig parcours heeft doorgemaakt.  Dit was mogelijk dankzij de constructieve dialoog tussen de betrokken overheden, de ontwikkelaars en de andere bouwpartners.  We zijn dan ook zeer verheugd dat we hebben kunnen meewerken aan dit commerciële project op een stedenbouwkundig niveau, waarvan de architectuur bijdraagt aan het gevoel van welbehagen op de locatie.”